Konforlu ve güvenli bir yolculuk geçirmek isteyenlerin tercih ettiği trenlerde emniyet kemeri bulunmuyor. Birçok insana göre çeşitli nedenleri bulunan bu durumun esas sebebini hiç merak ettiniz mi?
Birçok yolcu tarafından fark edilerek şikayet noktasına dahi gelen trenlerde emniyet kemerinin olmaması birçoğumuzun kafasını karıştırıyor. Yolcuların güvenlik kaygısından dolayı Kamu Denetçiliği Kurumu’na bu durumla alakalı birçok soru yönelttiği de görülüyor.
Emniyet kemerinin temel amacı hepimizin de bildiği gibi kazalardaki ciddi yaralanmaları önlemektir. Yüksek hızlı trenler ve normal trenlerde emniyet kemerinin olmaması, aslında yolcuların güvenliğini tehlikeye atan bir durum değildir. Sanılanın aksine, bunun yolcuların güvenliği için alınan bir önlem olduğunu söylesek şaşırır mıydınız?
Birkaç nedenden dolayı trenlerde emniyet kemeri bulunmaz.
Arabalarda ya da uçaklarda emniyet kemerinin bulunması yolcuların canlarını güvenlik altına almakla alakalıyken trenlerde neden bu durum tam tersidir? Bunun aslında birden fazla sebebi var.
Uçaklarda, türbülans sırasında bizi güvende tutmak için kemer takarız. Arabalarda ise ani frenden oluşabilecek kazaları engellemek adına emniyet kemeri vardır. Ancak trende iş hiç de sandığımız gibi değil! İnsanlar, nispeten konforlu bir yolculuk geçirmek için tren bileti alırlar. Yolculuk esnasında uçak veya arabadan farklı olarak da trende yerimzden kalkar; dolaşır, restorana gideriz. Tüm bunları gerçekleştirirken de kimse kendisini kısıtlayan bir kemer olsun istemez!
Daha pratik bir başka nedeni de var.
Bu nedeni tek kelimeyle açıklayabiliriz: güvenlik!
Trenlerde emniyet kemeri sorunu aslında yıllardır değerlendiriliyor. Tüm uzmanlar da kemerlerin gerekli olmadığı konusunda hemfikir. Trenlerde bir emniyet kemeri olduğunu varsayarak küçük bir beyin fırtınası yapalım. Birkaç insan kemeri takılı trende otururken ayakta dolanan yolcuların da var olduğunu düşünelim. Tren, aniden bir kaza yapıyor ve kemeri bağlı olmayan kişiler savrularak kemeri takılı şekilde oturan yolculara çarpıyor. Bu durum doğal olarak yaralı sayısını artıracağı gibi oturan kişilere de ekstra zarar verecektir.
Omurga yaralanmalarına yol açıyor.
Saydığımız diğer sebeplerden başka olarak kemer olmamasının bir nedeni de yolculara ani bir durma anında zarar vermemektir. Ani bir frenl öne doğru giden kişinin omurgası ciddi zarar görebilir. Yani emniyet kemeri, normal bir otomobilde olduğunun tam tersi; aslında trenlerde yolcuya zarar veriyor.
İLGİLİ HABER
Tekirdağ’daki Tren Kazasının Ardından ‘Bendeki Leş Sayısı 16’ Şeklinde Paylaşım Yapan Makinist Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman) emniyet kemerinin trenlerde kullanıp kullanılamayacağını araştırdı.
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Meclis’e sunduğu 2019 yılı raporunda, kemerle ilgili yapılan incelemede, “Büyük bir kaza durumunda, özellikle emniyet kemeri bağladıkları için yolcuların yaralanmalara karşı daha savunmasız kaldığı ve tehlikeden kaçamadıklarının gözlemlendiği, yapılan çalışmalarda emniyet kemerinin takılmasından ziyade tren kazası sırasında yolcuların güvenliğini arttırmak için geliştirilmiş koltuk tasarımının daha etkili olduğu sonucuna varıldığı” belirtildi.
İLGİLİ HABER
Trafikte Zorunlu Olmasına Rağmen Halk Otobüslerinde Neden Emniyet Kemeri Takmıyoruz?
Kaynak: www.webtekno.com