Sıfır Atık Hareketi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde 27 Eylül 2017 yılında başlatıldı.
7 yılda geri dönüşümle 185 milyar TL ekonomiye kazandırılırken, 498 milyon ağaç kesilmekten kurtarıldı, 819 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı.
127 milyon varil petrolden tasarruf edilerek, 5,9 milyon ton sera gazı salımı önlendi ve 2,6 milyar kilovat saat enerji tasarrufu sağlandı.
7 YILDA 7 KITADA
7’nci yılda ‘7 Yılda 7 Kıtada’ sloganıyla devam eden Sıfır Atık Hareketi, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere pek çok uluslararası kurum ve kuruluşta takdir topladı, ödüle layık görüldü.
TÜRK EKİBİ BEYAZ KITA’YA ULAŞTI
9.Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında yola çıkan Türk ekibi, 60 saat süren zorlu bir yolculuğun ardından Antarktika King George Adası’na ulaştı.
TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleşen seferde, ekip İstanbul’dan ayrıldıktan sonra Brezilya ve Şili üzerinden 103 enlem güneye uzanan bir yolculuk yaptı.
ÇALIŞMALAR HIZLICA BAŞLADI
20 kişilik ekip, 2,5 gün süren yolculuğun ardından Antarktika King George Adası’na vardıktan sonra çalışmalarına hızlıca start verdi.
ANTARKTİKA’DA PLASTİK ALARMI
Yapılan çalışmalarda Antarktika’da mikroplastiklerin görülmeye başlandığı tespit edildi.
ERDOĞAN’A TEŞEKKÜRLERİNİ İLETTİ
Yapılan deneyin ardından ‘SIfır Atık’ çalışmalarının önemi bir kez daha ortaya çıkarken, TÜBİTAK MAM Başkanı ve Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Burcu Özsoy, desteklerinden ötürü Emine Erdoğan’a teşekkür etti.
Özsoy, “Saygıdeğer hanımefendinin belirlemiş ve Türkiye için uygulamaya geçmiş olan sıfır atık politikasının ne kadar burada görüyoruz” ifadelerini kullandı.
BİLİM EKİBİNE TEBRİKLERİNİ SUNDU
Bu görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşan Emine Erdoğan, Türk bilim ekibinin çalışmalarına katılan herkese teşekkürlerini ve tebriklerini sundu.
“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”
“Sıfır Atık hareketi yalnızca bir proje değil, atıksız bir geleceğin anahtarıdır” diyen Emine Erdoğan, “Çocuklarımıza çöp yığınları miras bırakmamak için başta Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Danışma Kurulumuz olmak üzere mücadelemizi sürdürüyoruz.” dedi.
Emine Erdoğan yapılan çalışmalara ilişkin açıklamasında şunları kullandı:
Dünyanın en saf, en dokunulmamış kıtası olan Antarktika’nın artık sadece buzullarıyla değil, insanlığın ona bıraktığı izlerle konuşuluyor olması çok üzücü. Gözle görünmeyecek kadar küçük ama geleceğimizi tehdit edecek kadar büyük olan mikroplastikler, dünyaya bir kez daha sorun kadar çözümün de küresel olduğunu söylüyor. Tam da bu yüzden 2017 yılında başlattığımız Sıfır Atık hareketi yalnızca bir proje değil, atıksız bir geleceğin anahtarıdır.
“YÜREKTEN KUTLUYORUM”
Çocuklarımıza çöp yığınları miras bırakmamak için başta Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Danışma Kurulumuz olmak üzere mücadelemizi sürdürüyoruz. Temel gayemiz, plastik kirliliğiyle mücadelede bilimsel verileri eyleme dönüştürmek ve atıksız yaşamı bir tercih olmaktan çıkarmak. İşte bu nedenle Beyaz Kıta’dan yükselen çığlığın tüm vicdanlarda karşılık bulmasını temenni ediyor, 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nin değerli bilim insanlarını yürekten kutluyorum.
Kaynak: www.ensonhaber.com