Hindistan’da düzenlenen ve renklerin festivali olarak da bilinen Holi festivali, mitolojik hikayesiyle birlikte her yıl büyük bir coşkuyla kutlanıyor.
Peki bu insanlar neden birbirlerine renkler fırlatıyor?
Her yılın Mart aylarında düzenlenen Holi Festivali, iyiliğin kötülüğe olan savaşına bir atıf olarak kutlanıyor. Hindistanlılar tarafından baharın gelişinin kutlandığı festivalde insanlar 2 günlüğüne olsun içindeki ruhu özgür bırakma şansı yakalıyor.
Temelden başlayalım; Holi Festivali nedir?
Hindistan’da antik çağlardan beri kutlanan Holi Festivali, aslında bastiçe baharı karşılamak için düzenleniyor. Bu festivalin arka planında ise mitolojik bir hikaye yatıyor.
Anlatılanlara göre Hinduların tanrısı Brahma, kötülükle özdeşleşen Hirayakaşipu‘ya ölümsüzlük verir. Ölümsüz olmasıyla birlikte artık herkesin kendisine itaat etmesini isteyen Hirayakaşipu’nun oğlu Prablah, babasına itaat etmez ve amansız bir kavga başlar.
Bu kavgada oğlunu kız kardeşinin kucağında yakmak isteyen Hirayakaşipu’ya karşı kız kardeş Holika‘nın yanmayan bir şalı vardır. Bu şalı Hirayakaşipu’nun Prablah’yı yaktığı sırada Prablah’ya veren Holika, ateşler içinde yanar ve hayata gözlerini yumar. Bunun üzerine Hindu tanrısı Vişnu, Hirayakaşipu‘yu öldürür.
İyiliğin kötülüğe karşı savaşı olarak simgelendirilen bu olayın ardından festivale kız kardeş Holika’nın ismi verilir.
Holi Festivali’nin amacı nedir?
Holi Festivali, insanlara iyiliğin her zaman kötülüğe karşı olan savaşı kazanabileceğini bir kez daha hatırlatmak için kutlanılıyor. Festivalde insanlar renkleri birbirlerine atarak hem baharın gelişini kutluyor hem de iyiliği yaymaya çalışıyor.
Her renk ise bir olguyu temsil ettiği için festivalde belirli renklerin daha yüksek kullanıldığını görmek mümkün.
Holi Festivali nasıl kutlanır?
Holi Festivali her yılın Mart aylarında kutlanmaktadır. 2023 yılında 8 Mart günü kutlanılacak olan festival, iki günden oluşmaktadır. İlk gün daha çok dini olgulara sahip olmasına rağmen ikinci gün ise eğlence isteyen kişiler için bir bayramdır.
Renk cümbüşüne sahne olan festivalde insanlar bir günlüğüne olsa dahi benliklerinden vazgeçip kendilerini serbest bırakıyor. Bu serbestlikle birlikte sonsuz eğlencenin bir parçası olarak baharın gelişi kutlanmaktadır.
Holi Festivali hakkında ilginç bilgiler:
- Festivalde her rengin bir anlamı vardır.
- Holi Festivali 2 gün sürüyor.
- Holi Festivalinin özel içeceği: Bhaang Thandai
- Holi Festivali 7’den 70’e herkesin katılımına açık.
- Holi Festivali kışın sonunun temsil eder.
- Benzer organizasyonlara ilham verdi
Festivalde her rengin bir anlamı vardır.
Renklerin karışımıyla ortaya mükemmel görüntülerin çıktığı Holi Festivalinde her renk, hayatımızdaki bir olguyu temsil etmektedir. Örneğin festivalde sıklıkla kullanılan kırmızı rengi sevgiyi temsil ederken sarı renk ise sağlığı ve mutluluğu temsil eder.
Yeşil rengi genel olarak doğayla bütünleştirilirken Hindistanlılar için bu renk yeni başlangıçları ve yaşamı temsil ediyor.
Holi Festivali 2 gün sürüyor.
Hindistanlılar, festivalin ilk gününde akşam 20.00 ile 00.00’a kadar şenlik ateşlerini yakarak Holika Dahan‘ı kutlarlar. Bu kutlamanın sebebi ise kötülüğün sona erdiğinin ve iyiliğin başlayacağına olan inançtır.
Arka tarafında mitolojik olaylar olmasıyla birlikte kısacası Holika Dahan’ın kutlanmasıyla birlikte insanların doğru yolda kalarak her zaman kötülükten korunacakları hatırlatılır.
Holi Festivalinin 2. gününi ise insanların birbirlerine boya şöleni yaşatır. Bu gün Dhulandi olarak kutlanır. Holi Festivali 2 gün sürer ama festivalin etkisi sosyal medyayla birlikte bütün Dünya’da yaşanır.
Holi Festivalinin özel içeceği: Bhaang Thandai
Bir kenevir suyu olan Bhaang Thandai, süt, badem, kavun tohumu, karabiber, antep fıstığı ve bazı bhang soslarından hazırlanmaktadır. Bu içeceğin festivaldeki insanları canlı tutmak için kullanıldığı söylenmekte.
Holi Festivali 7’den 70’e herkesin katılımına açık.
Yaygın bir yanılgının aksine Holi Festivali, her yaştan katılımcının katılımına açık olarak düzenleniyor. Eğlenceli ve enerjik havası sebebiyle gençlerin ve çocukların ilgisini çekmesine rağmen yaşlılarda bu festivale katılabiliyor.
Holi Festivali, herkese 1 günlüğüne anın tadını çıkarmak için bir fırsat sunuyor. Bu fırsatı değerlendirmek ise katılımcılara kalmış.
Holi Festivali kışın sonunun temsil eder.
Holi Festivali kışın sona ermesini ve baharın başlangıcının kutlanması için düzenleniyor. Bu festival soğuk ve yaşamı donduran kıştan kurtuluşu da temsil etmektedir. Festivalle birlikte renkler havada uçuşur ve doğanın canlanmasına tekrardan şahit oluruz.
Benzer organizasyonlara ilham verdi.
Hindistanlılar tarafından düzenlenen Holi Festivali, Dünya’nın her yerinde kutlanılabilir. Hindistan’ın dışında Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya‘da da Holi Festivali kutlanmaktadır.
Öte yandan Hindistanlıların yoğun yaşadığı yerlerde de bu festival kutlanılıyor. Ayrıca direkt olarak Holi Festivali kutlanmasa bile bu festivalin teması, birçok organizasyona ilham verdi.
Kaynak: THE TRAVEL – TripSavvy
Kaynak: www.webtekno.com