Renault, piyasaya sürdüğü otomobillere isim vermek için eşi benzeri görülmemiş bir çaba gösteriyor. Özel bir ekibe sahip olan marka, modellerinde özel isimden başka bir şey kullanmıyor. Peki Clio, Megane veya Kadjar… Bu isimler ne anlam ifade ediyor?
Fransız otomotiv devi Renault, Türkiye’de en çok tercih edilen otomobil markalarının başında geliyor. Bunun nedenlerinden bir tanesi, markanın rakiplerine göre daha ulaşılabilir olması. Ancak farklı hususlar da var. Hatta vatandaşlar, Renault otomobilleri model isimleri için bile tercih ediyor olabilirler. Peki neden?
Renault’un sadece araba isimleri seçmesi için özel bir ekip kurduğunu daha önce duymuş muydunuz? Bu ekip, kelimeleri bir araya getirirken insanın ruhuna dokunmak için özel bir çalışma yapıyor. İşte bu çalışmalar sonucunda da bugün Clio, Megane, Talisman ve Zoe gibi isimler görüyoruz. Gelin, Renault’un isimlendirme stratejisine ve model isimlerinin ne anlama geldiğine yakından bakalım.
Renault, özel isimler kullanmanın müşteri ile bağ kurduğuna inanıyor.
Renault İsim Belirleme Bölümü Başkanı Sylvia dos Santos’a göre müşterileriyle bağ kurmak isteyen tüm markalar, otomobillerinde özel isimler kullanmalı. Duyulan her sesin insan kulağı için bir anlamı olduğunu ve beyinde duygusal bir tepki uyandırdığını anlatan yönetici, farklı isim uzunluklarının ve hatta dilden çıkan seslerin bile önemli olduğunu söylüyor.
“Clio” ve “Zoe” gibi isimlerin kulağa daha eğlenceli geldiğini ve bu yüzden de şehir içi kullanıma yönelik modellerde tercih edildiğini belirten Sylvia dos Santos, “Talisman” gibi uzun ve heybetli bir ismin ise D segmentteki bir sedana daha uygun olduğunun altını çiziyor.
Marka, bir aracı isimlendirmeden önce uluslararası çapta çalışmalar yapıyor
Renault’un bir otomobili isimlendirmeden önce neler yaptıklarına da değinen Sylvia dos Santos, halihazırda farklı farklı dillerden türetilmiş düzinelerce isim olduğunu ifade ediyor. Marka, aracın hangi ülkelerde piyasaya sürüleceğini belirledikten sonra, isim listesini detaylıca inceliyor.
Bu isimleri tüm ülkelerde yasal, dilbilimsel ve kültürel açıdan araştıran Renault, en son aşamaya 3 adet isim bırakıyor. Bu aşamada elde kalan isimlerden hangisinin araç için en uygun olduğunu belirleyen ekip, CEO’nun da onayı ile isim verme sürecini tamamlamış oluyor.
Gelelim esas meseleye: Renault model isimleri ne anlam ifade ediyor?
Clio
Renault’un Türkiye’de en çok tercih edilen modellerinden Clio, ismini Yunan mitolojisindeki “Kleio”dan alıyor. Bu isim, Yunan mitolojisindeki ilham perisi için kullanılıyordu.
Captur
Renault Capture ile ilgili yaptığımız araştırmalarda, bu model ile ilgili herhangi bir tarihsel bilgiye ulaşamadık. Ancak Captur, Renault’un 2010’lu yıllarda gittiği tasarım değişikliği stratejisini benimseyen ilk otomobillerden bir tanesiydi.
Haliyle, ismin de “yakalamak” anlamına gelen “capture” kelimesinden türetilmiş olabileceğini düşünüyor. Marka bu isimle, yeniliği yakaladığına atıfta bulunmuş olabilir.
Megane
İlk kez 1995 yılında piyasaya sürülen Renault Megane, basit ancak bir o kadar da özel bir isme sahip. Marka için her zaman önemli olan otomobilin ismi Fransızca kökenlidir ve anlamı da “inci“dir.
Koleos
Koleos isminin geçmişi biraz karışık. Eski Yunancada “kılıf” anlamına geldiği ifade edilen Koleos ismi, Latincede ise “testis” olarak geçiyor. Cinsiyetçilik tartışmalarına girmek istemeyiz ancak Renault, erkekliğe atıfta bulunarak bu ismi seçmiş olabilir. Kalıplı bir otomobil olan D SUV segmentindeki Koleos, erkeklerin daha iri olmalarından esinlenilerek tercih edilmiş gibi görünüyor.
Kadjar
Kadjar ismi, tek başına hiçbir anlam ifade etmiyor. Ancak bu kelime, aslında iki farklı kelimenin birleşiminden oluşuyor. “Kad”, dört tekeri temsil eden “quad” (dörtlü) kelimesini, jar ise Fransızca çeviklik anlamına gelen “jaillir” kelimesini temsil ediyor.
Taliant
Taliant’ın kelime anlamı “yetenekli“. Neticede bu otomobil bizi bir yerden başka bir yere götürebiliyor. Bu da bi yetenek!
İLGİLİ HABER
İnceledikten Sonra ‘E Bu 2023 Model Broadway’ Diyeceğiniz Renault Taliant’ın Öne Çıkan Özellikleri ve Fiyat Listesi
Zoe
Zoe, Renault’u en çok uğraştıran isim olmuş olabilir. Marka, aslında sıfır emisyon anlamına gelen “zero emission” tabirinden yola çıkarak, küçük elektrikli otomobiline Zoe ismini verdi. Ancak Fransa’da Zoe isimli bir kız çocuğunun ailesi, markayı dava etti.
Ailenin iddiasına göre Zoe isminin bir arabada kullanılacak olması, küçük kız çocuğu ile dalga geçilmesine neden olabilirdi. Renault davayı kazandı ve ismi tescilledi. Bu arada; Zoe’nin isim anlamının “hayat” olduğunu da söyleyelim.
Austral
Markanın henüz Türkiye’ye getirmediği Austral’ın ismi Latince kökenli. “Güneyden” anlamına gelen “a ustralis” kelimesi, bu modele hayat verdi. Marka bu ismi tercih ederken, güney yarımkürenin doğasına atıfta bulundu.
Espace
Oldukça yeni bir SUV olarak karşımıza çıkan Espace ismi ise Fransızca “uzay” demek. Marka, bu isim ile 7 kişilik SUV modelinin geniş iç hacmine atıfta bulunuyor.
Talisman
Renault’un D segment sedan otomobili Talisman’ın kelime anlamı, tılsım demek. Dikkat ettiyseniz bu isim, bir diğer önemli sedan olan Megane ile benzer bir çağrışım hissi uyandırıyor. Marka her iki modelin de aslında kıymetli olduğunu anlatmaya çalışıyor.
İLGİLİ HABER
Mercedes’lerin Arkasında Yer Alan Harflerin “Öyle miymiş?” Dedirten Anlamları
İLGİLİ HABER
“Volvo”ların Arkasındaki Harflerin ve Sayıların “Bunlar da Kolaya Kaçmış He” Dedirten Anlamları
İLGİLİ HABER
BMW’lerin Arkasındaki Sayı ve Harflerin Okuyunca Bir Daha Unutmayacağınız Anlamları!
İLGİLİ HABER
Audi’lerin Arkasında Yer Alan Harflerin ve Sayıların “Öyle miymiş?” Dedirten Anlamları
Kaynak: www.webtekno.com