Bakan Akar, askeri ittifakta Türkiye’nin konumuna ve önemine vurgu yaptı. Akar, NATO’ya yeni katılım başvurularından Ukrayna’ya ve F-16’ya kadar pek çok konuyu değerlendirdi.
İsveç ve Finlandiya, NATO’ya katılım sürecini bir an önce tamamlamak istiyor.
Özellikle Stockholm yönetimi, Ankara’nın terör ve diğer şüphelilerin iadeleri konusundaki taleplerini henüz yerine getirmiş değil.
Pazartesi günü İngiltere’de mevkidaşı Ben Wallace ile görüşen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO’nun açık kapı politikasını desteklediklerini söyledi.
İsveç ve Finlandiya mesajı: Çözmelerini bekliyoruz
Bakan Akar, “Aday ülkelerin üye olma isteklerine nasıl saygı duyuyorsak, onlar da bizim güvenlik endişelerimize saygı duymalı.” dedi.
Financial Times’a verdiği demeçte Akar, “İsveç ve Finlandiya’nın çalışmalarını tamamlamasını ve bunu çözmesini bekliyoruz.” diye konuştu.
Kristersson’un geri adım attığı açıklaması
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, geçen hafta Türkiye ile müzakerelerin “çok iyi gittiğini” dile getirdi.
Kristersson, daha önce ise Türkiye’nin her talebini yerine getiremeyeceklerini ifade etmiş ve Ankara’nın sert tepkisiyle karşılaşmıştı.
Akar: Türkiye’siz NATO düşünülemez
Öte yandan Milli Savunma Bakanı, “Türkiye’siz bir NATO düşünülemez. Biz sınanmış bir milletiz, denenmiş bir orduyuz, asla ittifaklarımıza aykırı hareket etmeyiz. Endişeye gerek yok.” ifadelerini kullandı.
İngiliz gazetesi, Türkiye’nin NATO’nun güney kanadında stratejik bir konuma sahip olduğunun altını çizdi.
“Ordumuzu güçlendirmek istiyoruz”
ABD’den F-16 tedarikine de değinen Hulusi Akar, ABD Kongresi’nin satışa izin vereceği konusunda iyimser olduğunu kaydetti.
Akar, “Ordumuzu güçlendirmek istiyoruz. ABD, NATO ülkelerinin savunmaya daha fazla harcama yapmasını istiyor ama sonrasında askeri alımlarımıza kısıtlamalar getiriyor.” hatırlatmasında bulundu.
“Batı’nın Cumhurbaşkanımıza teşekkür etmesini beklerdik”
Ukrayna’ya saldırıları kınayan Türkiye, Kiev yönetimine SİHA sağladı. Financial Times, “Ancak Türkiye, Moskova’ya yönelik Batı yaptırımlarına katılmayı reddetti ve bunun yerine savaş başladığından beri ticari bağlarını derinleştirdi.” diye yazdı.
“Birinin Rusya ile konuşması gerekiyor. Bu diyalog olmasaydı kilitlenme olurdu.” diyen Akar, “Batı’nın, Cumhurbaşkanımıza teşekkür etmesini beklerdik.” şeklinde konuştu.
PKK’ya operasyon ihtimali: Vakti ve yeri geldiğinde…
Terör örgütü PKK/YPG’ye yönelik operasyon ihtimali sorusuna ise Akar, “Vakti ve yeri geldiğinde geçmişte olduğu gibi gereğini yaparız.” yanıtını verdi.
ABD’ye mesaj: Biz güçlüysek, NATO da güçlüdür
Ankara-Washington hattında yeniden uyum sürecinin olduğunu dile getiren Bakan Akar, “ABD bizim stratejik müttefikimiz. Tarihimiz, kültürümüz, hedeflerimiz ve değerlerimiz ortak. Biz güçlüysek, NATO da güçlüdür.” diye ekledi.
Kaynak: www.ensonhaber.com