ABD’de Donald Trump dönemi resmen başladı…
Trump, Kongrede gerçekleştirilen yemin töreninin ardından gittiği Capital One Arena spor kompleksinde, binlerce destekçisiyle bir araya geldi.
GÖREVE HIZLI BAŞLADI
Soğuk hava nedeniyle dış mekanda düzenlenecek geçit törenini kapalı alana aldıran Trump, burada yaptığı teşekkür konuşmasının ardından bazı başkanlık kararnamelerine imza attı.
ABD Başkanı Donald Trump, görevinin ilk gününde eski başkan Joe Biden yönetiminin iç politikadan dış politikaya kadar birçok alandaki icraatlarını geçersiz kılan çok sayıda başkanlık kararnamesine imza attı.
DOĞUŞTAN VATANDAŞLIK HAKKI İPTAL EDİLDİ
Bu kararların arasında ise ‘doğuştan vatandaşlık hakkı’ tanıyan kanun da vardı.
Trump, annesi babası vatandaş olmayıp ABD’de doğan çocuklara vatandaşlık hakkı tanıyan uygulamayı da imzaladığı başkanlık kararnamesi ile sonlandırdı.
“HAKLI GEREKÇELERİMİZ VAR”
İmza sırasında bir gazetecinin, Anayasa’nın 14. ek maddesindeki “ABD sınırları içinde doğan her kişi ABD vatandaşıdır” hükmünce bu kararnamenin yasal engellerle karşılaşabileceğini hatırlatması üzerine Trump, “Haklı olabilirsiniz ama bizim de itirazlara karşı iyi gerekçelerimiz var.” cevabını verdi.
TRUMP’IN EN DİKKAT ÇEKEN VAATLERİNDEN
Ülkede iç savaşın ardından Kongre, Temmuz 1868’de 14. Anayasa Değişikliği’ni onayladı.
Bu değişiklik, siyahlar da dahil olmak üzere herkese vatandaşlık güvencesi sağladı.
Doğuştan gelen vatandaşlık hakkının sona erdirilmesi Trump için yeni bir öneri değil.
2016 YILINDA DA GÜNDEME GELDİ
2016 kampanyası sırasında ve ilk döneminde de bu hakkın sona erdirilmesi gündeme gelmişti.
Ancak eski başkan görevdeyken doğuştan vatandaşlık konusunda herhangi bir adım atmadı.
ANAYASA GÜVENCE ALTINA ALIYOR
Doğuştan vatandaşlık hakkı, ABD Anayasası’nın 14. Ek Maddesi’nden kaynaklanıyor ve bu maddeye göre “Amerika Birleşik Devletleri’nde doğan tüm kişiler, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşıdır” ibaresi yer alıyor.
Anayasayı değiştirmek, hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da Kongre’nin üçte ikisinin onayını gerektirirken, ayrıca eyaletlerin dörtte üçü tarafından da onaylanması şartı bulunuyor.
Kaynak: www.ensonhaber.com