Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri, haftanın 5 günü uygulama yaparken tarım ürünleri yetiştirip aynı zamanda kazanç sağlıyor.
DHA
Türkiye’de mesleki eğitim, son yıllarda üretimle teori ve pratiği daha çok birleştirdi.
Üreterek öğrenen öğrencilerin en büyük destekçileri de öğretmenleri oluyor.
Erzincan’da Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, okul bahçesinde oluşturulan yaklaşık 5 dönüm tarlada domates, biber yetiştiriyor.
Mevsimine göre sebze yetiştiren öğrenciler hem çiftçilik mesleğinin inceliklerini öğreniyor hem de ek gelir elde ediyor.
Öğrencilerin, haftanın 5 günü uygulama alanlarında ürettikleri organik sebzeler, uygun fiyata mahalleli tarafından alınıyor.
ÜRETİMİ VALİLİK DESTEKLİYOR
Erzincan Valiliği’nin destekleri ile oluşturulan seralar ve tarlada sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl, 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi.
KORONAVİRÜS SALGININDA TARLADA ÖĞRETMENLER CALIŞTI
2021 yılında koronavirüs nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri, öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı.
BİTKİ FİDESİ SAYISI HER YIL ARTIŞ GÖSTERDİ
2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı.
ÜRETİLEN ÜRÜNLER
Serada; domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Sera harici oluşturulan tarlada ise ilk hasat yapıldı. Öğrenciler kendi elleriyle büyüttükleri domates ve biberleri hasat etti.
ATA TOHUMLARI KULLANILIYOR
Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor.
FİYATLARI DAHA UCUZ
Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor.
TEORİYİ PRATİĞE ÇEVİRİYORLAR
Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Tarlada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)
Kaynak: www.ensonhaber.com