Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, yönetmelikteki kriterler, Avrupa Birliği’nin (AB) mevzuatına uyum amacıyla güncellendi.
Bu güncellemelerden bir kısmı AB’nin ithal ürünler dahil, mikrobiyolojik limit belirlediği ve ülke ihracatını da ilgilendirilen hususları içeriyor.
TÜKETİCİNİN SAĞLIĞININ KORUNMASI AMAÇLANIYOR
Ülke ihtiyaçları doğrultusunda değişikliklerle gıda güvenilirliğinin temin edilerek tüketici sağlığının korunması amaçlanırken, özellikle Türkiye’de yaygın tüketimi olan ve gıda güvenilirliği riski teşkil edebilecek ürün grupları ve bu ürün gruplarında bulunması muhtemel mikroorganizmalar üzerinde durularak bunlar için yeni kriterler belirlendi.
BAZI BAKTERİ GRUPLARI ÇIKARTILDI
Bazı gıda ürünlerinde sadece indikatör mikroorganizma olarak kullanıldığı için bazı bakteri grupları çıkartılarak, yerine patojen mikroorganizmalar eklendi ve bunların limitleri güncellendi.
BAZI ÜRÜNLERDE İHRACAT KOŞULLARINA GÖRE YENİLEME YAPILDI
AB’den alınan Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı Sistemi (RASFF) bildirimleri nedeniyle helva, pekmez, lokum, baklava ve diğer şerbetli tatlılar, ezme, cezerye, fındık ve fıstık ezmeleri, şekerlemeler, tatlı soslar gibi ürün gruplarına, ihracatı olumsuz etkileme riski dikkate alınarak patojen mikroorganizma olan salmonella eklendi ve bunlar için limitler oluşturuldu.
Kaynak: www.ensonhaber.com