Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında, Ukrayna limanlarında demirli tahıl yüklü gemilerin ihracat yapması Rusya tarafından engellenmişti. Türkiye’nin liderliğinde “Tahıl Koridoru” çözümü ile sorun çözülmüştü. Gelinen aşamada ise Rusya çözümün süresini uzatmayınca buğday fiyatlarının artması gündeme geldi.
AA
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Ekonomik Danışmanı ve Araştırma Direktörü Pierre-Olivier Gourinchas, Ukrayna’nın tahıllarını Karadeniz’deki limanlardan taşımasına izin veren anlaşmadan Rusya’nın çekilmesinin ardından küresel tahıl fiyatlarının yüzde 15’e kadar yükselebileceğini söyledi.
Gourinchas, IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Temmuz 2023 sayısına ilişkin düzenlenen basın toplantısında, şu değerlendirmede bulundu:
Karadeniz tahıl girişiminin geçen yıl dünyaya bol miktarda tahıl arzını sağlamada çok etkili olduğu açık.
“Tahıl Girişimi’nin askıya alınması endişe verici”
IMF’nin raporunda da Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yakın zamanda askıya alınmasının endişe verici olduğu belirtilerek, bu tür olumsuz arz şoklarının, ülkeleri asimetrik olarak etkileyebileceği ve enflasyon beklentileri için farklı dinamikler, politika tepkilerinde bir farklılık ve daha fazla para birimi hareketi anlamına gelebileceği kaydedildi.
Karadeniz Tahıl Girişimi
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da düzenlenen törende Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı imzalamıştı.
“Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek”
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, süresi dolan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin 17 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Şu ifadeyi kullanmıştı:
Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi.
Kaynak: www.ensonhaber.com