Türkiye ekonomi politikasının enflasyonu düşürmek amacına hizmet eden para politikası, Türk Lirası mevduat payının artmasını amaçlarken, uyguladığı politikalar da meyvelerini vermeye başladı.
AA & Ensonhaber
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) 17 Mayıs haftasındaki bankacılık istatistiklerine göre, Kur Korumalı Mevduatlar (KKM) ve döviz mevduatlarında düşüş gözlendi.
Böylelikle kur korumalı mevduatlar ve yurt içi yerleşiklerin dövize endeksle tasarruflarında düşüş ivmesi, 17 Mayıs’la biten haftada da devam etti.
KKM’de 20,4 milyar TL’lik düşüş yaşandı
BDDK verilerine göre kur korumalı mevduatlar, 17 Mayıs haftasında 20,4 milyar TL geriledi.
KKM mevduatında son durum: 2,18 trilyon TL
Böylelikle kur korumalı mevduat toplamı 2,18 trilyon TL’ye geldi.
Merkez Bankası verilerinde de döviz mevduatlarında azalma görülüyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre döviz mevduatları da aynı haftada parite etkisinden arındırıldığında 1,2 milyar dolar azaldı.
Gerçek kişilerin döviz mevduatları 1,1 milyar dolar geriledi
Pariteden arındırılmış olarak bakıldığında gerçek kişilerin döviz mevduatlarının 1,1 milyar dolar düştüğü izlendi.
Yurt dışında yerleşiklerin DİBS alımı son 8 haftada 5,8 milyar doları aştı
Bu arada TCMB Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri’ne göre, yurt dışında yerleşik kişiler, 17 Mayıs haftasında 1 milyar 339 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alırken, yabancıların DİBS stoku 8 milyar 191,1 milyon dolarla son 3 yılın zirvesine çıktı. DİBS alımlarında 8 haftalık periyotlar dikkate alındığında, yurt dışı yerleşiklerin son 8 haftadaki DİBS alımı, 5 milyar 887,4 milyon dolar ile 2013’ten bu yana en güçlü yabancı ilgisine işaret etti.
Kaynak: www.ensonhaber.com