Esnaf ve sanatkarların bağlı olduğu kuruluş olan TESK, kendi bünyesinde oluşturduğu deprem bilgi formuna gelen verilere göre Kahramanmaraş merkezli depremde hasar gören iş yeri sayısını açıkladı.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bir açıklama yaparak deprem bölgesindeki esnafın tekrar çalışmalara başlamak istediğini dile getirdi.
Deprem Bilgi Formuna yapılan başvuru verilerine göre deprem bölgesindeki esnaf işletmelerinin yüzde 31,22’sinin az hasarlı, yüzde 18,29’unun orta hasarlı ve yüzde 50,49’sının ise ağır hasarlı durumda olduğu aktarıldı.
Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya
Bu yıkımlardan en çok başvuru yapan iller ise Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya oldu.
Bölge esnafı hibe desteği bekliyor
Palandöken, bu doğrultuda, bölgedeki ticaretin tekrar canlanması noktasında alınan kararlardan biri olan deprem bölgesinde esnaf ve sanatkarın borç ertelemesinden çok hibe desteklerinen beklendiğini dile getirdi.
Deprem Bilgi Formu oluşturuldu
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerden olumsuz etkilenen esnafımızın zararlarını tespit ederek talepler doğrultusunda projeler geliştirip sorunları çözmek amacıyla Deprem Bilgi Formu oluşturduğunu aktardı.
“Mevcut borçlar 2 yıl süre ile ertelenmeli”
Palandöken, bu forma gelen başvurulara göre esnafın en büyük isteğinin hibe desteği verilmesi ve mevcut borçların 2 yıl süre ile ertelenmesi olduğunu belirtiyor.
“Esnafın Bağ-Kur ve SSK gibi mevcut borçları en az 2 yıl süre ile faizsiz ötelenmeli”
Palandöken, esnaftan gelen talepler doğrultusunda beklentileri şu şekilde aktardı:
Depremden zarar gören esnaf ve sanatkarlarımızı yeniden ayağa kaldırmak ve ticari hayatı canlandırmak için iş yerlerine hasar durumuna göre hibe desteği verilmeli. Depremde evini, iş yerini ve aracını kaybeden esnafımız ancak hibe desteği ile ayağa kalkabilir. Öte yandan esnaf ve sanatkarlarımız şu anda iş yapamadığı için mevcut borçların ödenmesi mümkün değil. İş yerleri yeniden faaliyete geçene kadar kredi ve kredi kartları başta olmak üzere esnafımızın Bağ-Kur ve SSK gibi mevcut borçları en az 2 yıl süre ile faizsiz ötelenmeli. Depremden sonra bölgedeki esnafımız Bağ-Kur’lu gibi devam ettirilip emeklilik ve ilaç hakkı dahil tüm sağlık hizmetinden faydalanabilmeli. Bu benzeri talepleri ilgili tüm Bakanlıklara ileterek kısa sürede çözüm bulunmasını istedik.
Kaynak: www.ensonhaber.com