Yolcu taşıyan araçlara montajı yapılacak görüntü ve takip sistemlerinin teknik özellikleri belirlendi
Motorlu yolcu taşıma amaçlı araçlarda (M1-M2-M3 kategorileri) görüntü kayıt cihazı, acil durum butonu, araç takip ve kamera sistemi montajına ilişkin teknik özellikler düzenlendi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca hazırlanan, “Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Buna göre, motorlu yolcu taşıma amaçlı araçlara (M1-M2-M3 kategorileri), araç takip sistemlerinin montajı yapılabilecek.
GPS, GLONASS, BEİDOU VEYA GALILEO İLE UYUMLU OLMASI GEREKİYOR
Araç takip sistemi GPS, GLONASS, BeiDou veya GALILEO uydu sistemlerinden en az biri ile uyumlu olacak. Aracın gerçek zamanlı konumunu takip edebilebilecek ve belirlenen kontrol merkezine veri aktarımı sağlayabilecek.
ARANACAK TEKNİK ÖZELLİKLER
Konum bilgisinin kontrol merkezine gönderim periyodu, en az 10 saniye olacak ve kontrol merkezi tarafından uzaktan parametrik olarak ayarlanabilecek. İnternet bağlantısının olmadığı durumlarda, en az 3 bin konum bilgisini kendi hafızasında tutabilecek. Bağlantı sağlandığında, belirlenen kontrol merkezine yükleyebilecek.
KONTROL İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDA
Montajı gerçekleştirilecek cihazlara ilişkin kontrol merkezi, İçişleri Bakanlığınca belirlenecek.
GÖRÜNTÜ KAYIT CİHAZI MONTAJI YAPILABİLECEK
Motorlu araçlara belirlenen teknik özelliklerde, kamera sistemleri ve görüntü kayıt cihazı montajı da yapılabilecek.
ACİL DURUM BUTONU
Montajı yapılacak acil durum butonu en az 3 santimetre çapında ve kırmızı renkte olacak. M1 kategorisi araçta biri şoför mahallinde olmak üzere asgari 2 adet bulunacak. Bulunması halinde M2 ve M3 kategori araçlarda, şoför mahallinde bir ve bunun dışında her 4 metrede asgari bir olmak üzere araç içerisinde eşit olarak dağıtılmış acil durum butonları konumlandırılacak. Çift katlı araçlarda acil durum butonu her kata ayrıca uygulanacak.
Montaja uygun cihaz raporu, seri montaj belgesi ve seri montaj uygunluk raporu ile tevsik edilecek.
SİBER GÜVENLİK
Kullanılan cihaz ve yazılımlara ilişkin siber güvenlik gereklilikleri ile kontrol merkezi koordinasyonunda gerçekleştirilecek verilerin iletilmesi, toplanması, depolanması ve işlenmesine ilişkin hususlar, onay kuruluşunun tip onay belgelendirme işlemleri kapsamında görevlendirdiği kuruluş tarafından, İçişleri Bakanlığı’nın uygun görüşü alınarak belirlenecek ve internet sitesinde yayımlanacak.
Kaynak: www.ensonhaber.com