Gök gürültüleri, şimşek ve yıldırım esnasında oluşan patlama benzer yüksek seslerdir. Fakat bu korkutucu ve ürkütücü sesler her zaman aynı değildir. Peki bu ses farklılıklarının sebebi nedir?
Gök gürültüleri kimi zaman “Boom!” kimi zaman ise “Clap!” sesi çıkarır. Elbette bunlar dışında farklı sesler duymak da mümkündür.
Gelin bu ses farklılıklarının nedenlerine bakalım.
Gök gürültülerinin neden farklı sesler çıkardığını anlamamız için ses bilimini anlamamız gerekir.
Gök gürültüleri konusundaki kilit nokta, fırtına sırasında pozitif ve negatif yüklü parçacıkların farklı yerlerde birikmesi ve ardından havada zikzak çizerek hareket etmeleridir.
Şimşek olarak bildiğimiz bu yeniden dengeleme sırasında meydana gelen dev elektrik akımı, saniyeden çok daha kısa bir sürede küçücük bir hava kanalından geçer.
Devamında çevredeki havayı anında ve aşırı bir şekilde ısıtır. Ayrıca hava sıcaklığının artması aynı zamanda hava basıncını da arttırır ve şok dalgası biçiminde dışarı doğru bir patlama gerçekleşir.
İşte bu ani patlama, gök gürültüsünün ta kendisidir.
Gök gürültüsünün sesi, nereden geldiği belirsiz olan ve inanılmaz bir frekans aralığı içeren belirginliktedir. Aynı özellikler, bir balonun patlamasına ve süpersonik bir jetin patlamasına benzer. Bu sebeple tüm şok dalgaları, ilginç şekilde benzer sesler çıkarır.
Ek olarak şok dalgaları, havada ilerledikçe enerjisini kaybeder ve dalgaların yüksek frekansları, düşük frekanslarına göre daha hızlı yayılır. Yani yıldırımdan ne kadar uzaktaysanız sesin başlangıcı o kadar düşük seviyede duyulur.
Böylece keskin bir alkış yerine rezonanslı bir patlama duymanız mümkün olur.
Şimşekler ilerledikleri yol boyunca; tepeler, dağlar, ağaçlar ve bulutlarla kesişerek yankılanır ve böylece onları daha uzun hatta daha düşük perdeli gürlemeler şekilde duyabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
İLGİLİ HABER
Kar Yağarken Neden Hiç Şimşek Çakmaz? Sebebi Bulunduğunuz Coğrafyada Saklı Olabilir!
İLGİLİ HABER
Hava Kötüyken Oluşan Eklem Ağrılarıyla Yağmurun Gerçekten de Bir İlişkisi Var mı Yoksa Bu Durum Şehir Efsanesi mi?
İLGİLİ HABER
Yağmurdan Sonra ‘Toprak Kokusu’ Sanarak Soluduğumuz Kokunun Aslında Neye Ait Olduğunu Öğrenince Ufak Çaplı Bir Aydınlanma Yaşayabilirsiniz
Kaynak: www.webtekno.com