Güney Kore hükûmeti, haftalık yasal çalışma süresini 69 saate yükseltecek bir teklifte bulundu. Teklifin çalışanları koruması hedeflense de tepkiler gecikmedi.
Batı ülkelerinde mesai saatlerinin azaltılması giderek yaygınlaşan bir uygulamayken, Güney Kore’den bu hareketin zıttı yönünde bir teklif geldi. 2018 yılında 40 saatlik haftalık maksimum mesai süresini 52 saate yükselten Güney Kore, süreyi daha da artırmak üzere yasa teklifinde bulundu.
Güney Kore hükûmeti, izin verilen maksimum haftalık çalışma saatinin 69 saat, yani günde yaklaşık 14 saat olmasını istedi. Hükûmet, bu düzenlemenin çalışanların kendi çalışma saatlerini düzenlemesini sağlayacağını ifade ederken bu fikre tepkiler de gecikmedi.
Güney Kore, haftalık 69 saatlik mesai ile ne öngörüyor?
Öncelikle buradaki ‘maksimum’ vurgusuna dikkat etmek gerekiyor. Güney Kore’deki mevcut 52 saatlik sistemde standart çalışma süresi 40 saat olarak uygulanmaya devam ediyor. Geriye kalan 12 saatlik bölüm ise ek mesaiyi kapsıyor. Fakat Çalışma Bakanı’nın sözlerine göre bazı şirketler, 52 saatlik süreyi aşmalarına rağmen çalışanlarına ek ücret ödemiyor.
Maksimum çalışma saatinin 69 saate yükseltilmesiyle ek mesaiyi kapsayan çalışma süresinin 29 saate yükseltilmesi, böylece çalışanların ücretsiz çalıştırılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca yapılan ek mesainin, standart çalışma süresinden düşürülmesi hakkının da sunulacağı aktarılıyor.
Diğer bir deyişle çalışanlar, bir dönem daha fazla ek mesai yaparak daha uzun süreli izinler alabilecek. Bu da hükûmete göre çalışanlara daha fazla esneklik sunabilecek.
Endişeler ne hakkında?
Özellikle muhalefet ve sendikalardan gelen tepkiler, artık hafta içi her gün sabah 9’dan gece yarısına kadar çalışmak zorunda kalabilecekleri yönünde.
Seoul’da yaşayan 27 yaşındaki bir çalışan da bu durumu, kendi çalışma kültürleri üzerinden şöyle eleştirdi:
“Saat 18.00 olduğunda kapıdan öylece koşarak çıkmazsınız, dikkatlice kıyafetlerinizi giyersiniz ve herkes çalışırken dışarı çıkan siz olmamak için iş arkadaşlarınızın ne yaptığına dikkat ettiğinizden emin olursunuz. ‘Keşke teklif ele alsaydı’ dediğim birçok gri alan var.”
Güney Kore’de ne kadar çalışılıyor?
OECD’nin 2021 verilerine göre Güney Kore çalışanlarının %18’i haftada 50 saatten fazla çalışıyor. Bu süre, Güney Kore’yi Türkiye, Meksika, Kolombiya ve Kosta Rika’nın ardından beşinci sıraya itiyor. Evet, listede Türkiye birinci sırada.
Güney Kore’nin teklifinin temmuz ayında parlamentoya sunulması bekleniyor.
İLGİLİ HABER
Haftalık Çalışma Saatlerinin Kısalması Çalışanları ve Patronları Nasıl Etkiler?
Kaynak: www.webtekno.com