Apple’ın macOS işletim sisteminin içine Bitcoin whitepaper’ı (teknik tanıtım metni) gizlediği ortaya çıktı. Apple’ın neden böyle bir şey yaptığı bilinmezken dileyen tüm Mac sahipleri, Bitcoin whitepaper’ına ulaşabiliyorlar.
ABD merkezli teknoloji devi Apple ile ilgili kafa karıştırıcı olduğu kadar da ilginç bir olay ortaya çıktı. Mac kullanan ve yazıcısıyla ilgili bir sorunu çözmeye çalışan bir adam, Apple’ın macOS sistemine yıllardır Bitcoin whitepaper’ı* eklediğini tespit etti. 2018 yılında piyasaya sürülen macOS Mojave ve sonrasındaki tüm macOS sürümlerini çalıştıran kullanıcılar, Bitcoin whitepaper’ına kendi bilgisayarlarından ulaşabiliyorlar.
Apple’ın Mac kullanıcılarına sunduğu yazılımlardan bir tanesi olan Image Capture‘ı kurcalayan adam, bilgisayarına kendisinin eklemediği “Virtual Scanner II” isimli bir aygıtın önceden eklenmiş olduğunu gördü. Bu aygıtı irdelemeye başlayan adam, içerisinde örnek bir pdf dosyası bulunduğunu tespit etti. İşte bu örnek dosya, Bitcoin’in whitepaper’ıydı.
Siz de görüntüleyebilirsiniz
Eğer bir Mac kullanıyorsanız, siz de aşağıda anlatacağımız yöntemlerle Bitcoin’in whitepaper’ına ulaşabilirsiniz.
- Terminal kullanacaksanız:
/System/Library/Image Capture/Devices/VirtualScanner.app/Contents/Resources/simpledoc.pdf
Macintosh HD -> System -> Library -> Image Capture -> Devices konumuna gidin, ardından Contents -> Resources -> simpledoc.pdf
Bu arada; söz konusu whitepaper’ın geçmişte de başka isimler tarafından da tespit edildiğini ancak pek de gündem olmadığını belirtelim.
Steve Jobs, Satoshi Nakamoto olabilir mi?
Bitcoin whitepaper’ı, 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından yayınlandı. Satoshi Nakamoto, üzerinden yıllar geçmiş olsa da kim olduğu bilinmeyen bir isim. Apple’ın neden Bitcoin whitepaper’ını macOS’a gömdüğünü bilinmediği için, teknik olarak Steve Jobs’ın bile Satoshi Nakamoto olma olasılığı var. Ancak bu konuda doğrulama yapabileceğimiz en ufak bir bilgi yok…
İLGİLİ HABER
Apple’ın ‘Sessiz Sedasız’ Toplu İşten Çıkarma Yaptığı Ortaya Çıktı
(*): Whitepaper, bir proje veya hizmetin tam olarak ne amaçla kullanılacağını, neler için çözüm üreteceğini anlatan teknik bir belgedir.
Kaynak: www.webtekno.com