Netflix’in 10 Mayıs’ta yayınlayacağı “Kraliçe Kleopatra” belgesel dizisi, Mısır’ın son firavununu siyahi bir kadın olarak göstermesi nedeniyle eleştiri oklarının hedefi oldu. Bir Mısırlı avukat, Netflix’i dava etti ve platformun Mısır’da kapatılmasını istedi.
Kleopatra, antik Mısır’ın en ünlü ve etkili liderlerinden biriydi. Roma İmparatorluğu ile ilişkileri, aşk hayatı ve güzelliğiyle tarihe damga vurdu. Peki, Kleopatra nasıl bir kadındı? Hangi ırktan geliyordu? Bu soruların cevabı, Netflix’in yeni belgesel dizisi “Kraliçe Kleopatra” ile yeniden tartışma konusu oldu.
Belgesel dizisi, Kleopatra’nın tahtını, ailesini ve mirasını korumak için verdiği mücadeleyi anlatıyor. Dizinin yapımcısı ve anlatıcısı Jada Pinkett Smith, dizinin siyahi kadınların hikayelerini anlatmak için önemli bir fırsat olduğunu söylüyor. Ancak dizinin başrolünde siyahi bir oyuncu olan Adele James’in Kleopatra’yı canlandırması, Mısır ve Yunanistan başta olmak üzere birçok ülkede tepki çekti. Hatta Mısırlı bir avukat, Netflix’e dava açtı.
Netflix’in Kleopatra için siyahi bir oyuncu seçmesi, Twitter üzerinde tepki topladı: Düzgün tartışmaların yanı sıra aşağılık saldırılar da oldu
Twitter’da özellikle Mısırlı ve Yunanlı kullanıcılar, Kraliçe Kleopatra’nın Makedon kökenli olmasına rağmen bir siyahi karakter tarafından canlandırılmasından pek hoşnut olmadılar. İnsanlar, Netflix gibi şirketlerin ‘her şeyi siyahileştirme’ hareketlerinden bıktıklarını belirttiler.
Bu düzgün bir tartışma, ancak bir de Netflix’in belgeselinde Kleopatra’yı canlandıran aktrise insanlıktan nasibini almamış yaratıkların yaptığı yorumlar oldu. Hatta aktrisin kendisi bile bu durumdan bıktığını belirtti:
Adele James: “Bilginize, bu tarz davranışlara profilimde müsamaha gösterilmeyecektir. İkinci kere düşünmeden engellenirsiniz. Eğer oyuncu seçimini beğenmiyorsanız programı izlemeyin. Ya da izleyin ve bir uzman görüşü alarak tartışın. Her türlü ben acayip gazlıyım ve öyle olmaya devam edeceğim.”
İlk yorum: “Sen kim olduğunu sanıyorsun? Kendi yalanlarına inanmış ve tarihimizden bazı şeyleri çalarak ‘siyahlaştırmaya’ çalışan birkaç z**dien ibaretsiniz! Çok acınası… Kleopatra mı? Harbiden mi? O Mısırlı bile değildi be, Ptolemaios krallığındandı.”
İkinci yorum: “Ama Kleopatra bir kraliçeydi, köle değildi. O zaman niye beyaz Yunan Kleopatra’yı bir siyahi canlandırıyor? Neden başka ulusların ve ülkelerin kimliklerini çalmaya çalışıyorsunuz? Size acıyorum.”
Mısırlı bir avukat, Netflix’e dava açtı
Pazar günü Mısırlı bir avukat, Netflix’i Kleopatra’yı siyahi bir kadın olarak tasvir ettiği için “Mısır kimliğini silmekle” suçlayarak dava açtı. Mahmoud al-Semary, 10 Mayıs’ta prömiyeri yapılacak olan belgesel dizisi için yakın zamanda yayınlanan bir fragmanın ardından Mısır savcılığına yasal şikayette bulundu. Dosyada yalnızca dizinin yapımcılarına karşı yasal işlem başlatılması değil, Netflix’in kapatılması da talep ediliyor.
Mahmud el-Semary, “Netflix platformunun gösterdiği çoğu şey, İslami ve toplumsal değer ve ilkelere, özellikle de Mısır’dakilere uygun değil” diye de şikayetine ekledi.
Kleopatra’nın aslında etnik kökeni ne?
Kleopatra’nın kökeni konusunda tarihçiler arasında farklı görüşler var. Bazıları Kleopatra’nın Makedonyalı olduğunu ve açık tenli olduğunu savunuyor. Bu görüşe göre Kleopatra, Büyük İskender’in generali Ptolemy I Soter’in soyundan geliyor ve Ptolemaios Hanedanı’nın bir üyesi. Bu hanedan, Mısır’ı MÖ 305-30 yılları arasında yönetti ve Yunanca konuşurlardı.
Ancak bazı tarihçiler de Kleopatra’nın kökeninde farklı etnik unsurlar olabileceğini ve ten renginin açık olmayabileceğini iddia ediyor. Bu görüşe göre Kleopatra’nın annesi kim olduğu bilinmeyen bir Mısırlı veya Afrikalı olabilir. Ayrıca Kleopatra’nın kendisinin de Mısır kültürünü benimsediği ve Mısır tanrıçalarına tapındığı belirtiliyor.
İLGİLİ HABER
Antik Mısır’ın Kraliçesi Kleopatra’nın Büyüleyici Parfümü Yeniden Yaratıldı
Kısacası Netflix’in “Kraliçe Kleopatra” belgesel dizisi, tarihin en ilginç kadınlarından birini anlatmayı amaçlıyorken dizinin siyahi bir oyuncuyu başrolde oynatması, tarihi gerçeklere aykırı olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.
Kaynak: www.webtekno.com