Sosyal medyanın sunduğu en büyük avantajlardan biri bilgiye anında erişim sağlayabilmemiz. Peki, düzenli olarak kendimizi olumsuz haberlerin arasında bulmak psikolojimizi nasıl etkiliyor dersiniz? Bilimin bu soruya verdiği yanıtı iletiyoruz.
Oldukça güncel bir makale olan “Doomscrolling evokes existential anxiety and fosters pessimism about human nature? Evidence from Iran and the United States” (“Doomscrolling” varoluşsal kaygıyı uyandırır ve insan doğası hakkında karamsarlığı besler mi? İran ve Amerika Birleşik Devletleri’nden kanıtlar) isimli çalışma ilgi çekici sonuçlara ulaştı.
Amacı olumsuz haberlerin sürekli tüketilmesi olarak tanımlanan “doomscrolling” davranışının, bireylerin varoluşsal kaygı seviyeleri üzerindeki etkisini ve insan doğasına yönelik genel bakış açılarını nasıl şekillendirdiğini incelemek olan bu araştırmayı incelemeye başlayalım.
Öncelikle çalışmanın metodolojisine göz atalım.
Çalışma, İran ve Amerika’daki üniversite öğrencileri üzerine yapılıyor.
Araştırmaya 620’si İran’dan ve 180’i Amerika’dan olmak üzere toplamda 800 üniversite öğrencisi katılıyor.
İranlı katılımcıların çoğunluğu erkeklerden (454 erkek, 165 kadın), Amerika örneklemininse ise çoğunluğu kadınlardan (135 kadın, 43 erkek) oluşuyor.
Bu doğrultuda, “doomscrolling” davranışı (düzenli olarak olumsuz haber tüketmek), varoluşsal kaygı, insan düşmanlığı ve dünyaya adalet inancı gibi değişkenler ele alınıyor.
Peki bulgular neyi işaret ediyor? Sürekli olarak olumsuz haberlere maruz kalmak varoluşsal kaygımızı arttırıyor.
Her iki kültürde de “doomscrolling” olarak tanımlanan olumsuz haberleri düzenli olarak tüketme davranışının varoluşsal kaygı seviyelerini arttırdığı görülüyor.
Başka bir deyişle, olumsuz haberlerin sürekli tüketilmesinin bireylerin hayatın anlamına yönelik kaygılarını arttırdığı görülüyor.
Sürekli olarak olumsuz haberlere maruz kalmanın bireyleri travmatik olaylara maruz bıraktığı ve bunun da stres ve olumsuz duyguların artmasına yol açarak hayatın anlamına dair belirsizlikleri körüklediği yorumu yapılıyor.
Sürekli olumsuz haberlere maruz kalmak insan düşmanlığını da arttırıyor.
Araştırma sonuçlarına bakıldığında, İran örnekleminde bu davranışın insan doğasına yönelik daha karamsar bir bakış açısı olan insan düşmanlığı ile pozitif bir ilişki gösterdiği ancak Amerika örnekleminde ise bu ilişkinin daha zayıf olduğu belirtiliyor.
Araştırmacılar bu farklılığın kültürel farklılıklardan kaynaklandığı yorumunu yapıyor.
Özetle, bu bulgular doomscrolling olarak tanımlanan sürekli olarak olumsuz haberleri tüketme davranışının bireylerin psikolojik sağlıkları ve dünya algıları üzerindeki etkilerini çarpıcı bir biçimde gösteriyor.
Her araştırma makalesinde olduğu gibi bu araştırmanın da bazı kısıtları olabileceğini ve kendi örneklemi kapsamında genele mal etmenin daha doğru olacağını hatırlatarak içeriğimizi noktalayalım.
Bilimsel makalelerin ışığında kaleme aldığımız ilginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
İLGİLİ HABER
Kara Mizah Anlayışı Yüzünden Eleştirilenler Toplansın: Bilime Göre Kara Mizah ve Zekâ Arasında Nasıl Bir İlişki Var?
İLGİLİ HABER
Sosyal Medyada da Sıkça Rastladığımız Başarı Hikâyeleri Aslında Başarısızlık mı Getiriyor? Yapılan Çalışmanın Enteresan Sonuçları Var!
İLGİLİ HABER
Sıkça Kullandığımız “Birinden Elektrik Almak” ya da “Midemde Kelebekler Uçuşuyor” Tabirleri Fizyolojik Açıdan Gerçek Olabilir mi?
İLGİLİ HABER
Gerçeklerle Yüzleşmeye Cesareti Olan Gelsin: Hare Psikopati Kontrol Testi ile Psikopatlık Derecenizi Tespit Ediyoruz!
İLGİLİ HABER
Bilime Göre Kötü Uyumak Bizleri Küfürbaz Yapıyor Olabilir! (İyi De Nasıl?)
İLGİLİ HABER
Bilime Göre Neden Bazı İnsanlar Daha Kıskanç? (Nedenlerini Okuyunca Ufak Çaplı Bir Aydınlanma Yaşayacaksınız!)
İLGİLİ HABER
Bilgisayar Oyunları Çeşitli Becerilerimizi Geliştiriyor Olabilir mi! (Bilimin Bu Soruya Bir Cevabı Var!)
İLGİLİ HABER
Bilime Göre Depresyon Sadece Ruh Sağlımızı Değil Hafızamızı da Etkiliyor Olabilir (İyi de Nasıl?)
İLGİLİ HABER
Kadınlar mı Daha Çok Yalan Söyler Yoksa Erkekler mi? Tarih Boyunca Merak Edilen Bu Soruya Bilimin Bir Cevabı Var!
İLGİLİ HABER
Bilim Oyun Tutkunlarını Sevindirecek Bir Soruya Yanıt Veriyor: Bilgisayar Oyunları Oynayarak Dinlenebilir Miyiz?
İLGİLİ HABER
Yoga ve Meditasyon Gerçekten İnsanlara Fayda mı Sağlıyor Yoksa Sadece Egolarını mı Besliyor? Bilimsel Cevabını Veriyoruz!
İLGİLİ HABER
Aman Kanmayın: Kötü Bir Kişiliğe Sahip Siyasetçiler Seçim Kampanyalarında Sizi Kandırmak İçin Daha “Minnoş” Davranıyormuş!
Kaynak: www.webtekno.com