İstanbul Kent Üniversitesi öğrencileri ve öğretim görevlileri her zaman depremzedelerimizin yanında.
Kent İç Mimarlık 1.5 kapsamında, Antakya ile Dayanışma, Akdeniz ile Temas, Yerel Malzeme ile yeniden yaz stajı programı, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş ve 20 Şubat 2023 Antakya Depremleri ardından bölgede beliren yoğun dayanışma ihtiyacına destek olmak amacıyla kurgulandı. Bu yaz, Servas Barış Okulu işbirliği ile, Antakya Ekinci köyü ev sahipliğinde, Ekinci (dünya) çocukları için hayata geçirilecek bir kampüs hayalinin parçası ve destekleyicisi olmaya karar verildi. 1-11 Ağustos İstanbul’da, 4-13 Eylül 2023’te Antakya Ekinci köyünde öğrenci ve akademisyenleri ile yer alan İstanbul Kent Üniversitesi çalışmalarında dur durak bilmiyor. Servas Barış Okulu [Servas Peace School], Uluslararası Servas Barış ve Kültür Değişim Programı’nın (Servas.org/servasturkiye.org) Türkiye’deki temsilcisi olarak biliniyor. Servas, 1955’te 2. Dünya Savaşı’na tepki olarak kurulan bir kültür ve barış organizasyonu. Birleşmiş Milletler’ de temsil edilmektedir ve bugün dünya genelinde yaklaşık 45 bin üyesi vardır. Üyeler, dünya barışına katkıda bulunmak ve dayanışmak üzere gönüllü olarak yer değiştirirler; birbirlerinin evlerinde konaklarlar ve ortak etkinliklerle önyargılarıyla yüzleşirler ve böylece, barış duygularını geliştirirler. Servas kapsamında 2009’da kurulan Servas Barış Okulu da, Antakya’nın Ekinci köyünde deprem sonrası dayanışmanın önemli paydaşlarından biri. 14 senedir yaz aylarında yapılan Barış Okulu, bölgedeki Şubat 2023 depremlerinden sonra bütün yıla yayılacak şekilde sürekli hale geldi. Derdi, yurt dışından gelen gönüllülerin çocuklarla ve köy halkıyla bildiklerini paylaşması ve kültürel değişim programlarına katkı. Servas Barış Okulu 2023 çekirdek ekibinde; Ersen Şişli, Esra Alev, Mehmet Ateş (Servas temsilcisi, Koordinatör-yürütücü), Mert Ali Cengiz, Onur Aydın, Özge Ateş, Remzi Şişli, Rüya Tümer, Selen Aydın, Seyhan Ateş, Umut Büyükkasım, Seyfican Doksöz yer alırken, Kent İç Mimarlık 1.5 2023 öğrenci ekibinde ise, Berkay Ediz Ay, Ekin Su Kaya, Esma Göksu Yavaş, Eylül Öykü Karlıdağ, Fatımanur Karakurt, Fatma Seval Bağış, Gülşah Çatalbaş, Melih Erdoğan, Öykü Öyerli, Recep Talha Avcı, Selin Çetin, Zilfi Belikbaş yer alıyor. 4-13 Eylül 2023, Antakya Ekinci köyünde saz kamışından kümese, toprak, kerpiç ve samandan oyun alanı inşasına ve tandır yapımına, sepet örücülüğünden siniye ve mozağiye bir çok çalışma gerçekleşecek.
Köyde misafir olmak, birlikte yaşamak, dayanışmak, kırsalda yerel üretim pratiklerini deneyimlemek, yorumlamak, yerel malzeme kullanımı, sürdürülebilir ve yerel teknikler, malzemeler ve permakültür ilkeleri ile bir kampüs inşası gerçekleştirilecek. Deprem sonrası birçok mesele ile uğraşan Ekinci köyündeki aileler, ev, konteyner ve çadır, kapılarını İstanbul Kent üniversitesi öğrencilerine konaklama için açtı. Bu süre boyunca kültürel alışveriş, dayanışma ve dostluklar oluştu gelişti. Aileler bu zamanda yanlarına gelen güler yüzlü (dünya) gençleri ile kendilerini iyi hissettiler. Süreli ama aradaki dayanışmanın başlangıcı olan kolektif yaşam, deprem bölgesinde yaşayanlar ile Türkiye’nin farklı yerleri arasında gidiş-gelişlerin, evlerdeki misafirperverliğin güzelliğini de ortaya seriyor.
Kent İç Mimarlık 1.5 2023 proje koordinatörü ve yürütücüleri Aslı Kıyak İngin ve Bilge Bal, idari yürütücü Devrim Çimen, konuk yürütücü Ara Yerlikaya, proje asistanları Kıvanç Sert ve Fuatmert Tüfekçi, İdari Asistan R. Reyna Erşan öğrenci ekibinde ise, Berkay Ediz Ay, Ekin Su Kaya, Esma Göksu Yavaş, Eylül Öykü Karlıdağ, Fatımanur Karakurt, Fatma Seval Bağış, Gülşah Çatalbaş, Melih Erdoğan, Öykü Öyerli, Recep Talha Avcı, Selin Çetin, Zilfi Belikbaş yer alıyor.