Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz’in başrolde olduğu “Şahmaran” dizisi, hikayesini de merak ettirdi. Peki Şahmaran kimdir, nerede doğmuştur, mezarı nerededir? Şahmaran Efsanesi hakkında bilgiler…
Netflix’te 20 Ocak’ta yayına giren “Şahmaran”, ilk sıralara yerleşti.
Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz’in oynadığı Şahmaran dizisi, dayandığı efsaneyle merak konusu oldu.
İzleyiciler Şahmaran hakkında araştırmalar yaparken doğumu ve ölümü arasında her detayı sorguluyor.
İnsan başlı yılan gövdeli bir varlık olan Şahmaran’ın Akdeniz bölgesinde yaşadığına inanılıyor.
Peki Şahmaran nedir, kimdir? Şahmaran hakkında ilginç bilgiler…
Şahmaran ne demek
Farsça kökenli olan “mara”n ya da “meran” kelimesi yılan anlamına geliyor. İsim de “yılanların şahı” anlamına gelen “Şah-ı Maran’ın” halk arasında söylenegelişi sırasında birleşerek “şahmaran” olmuş halidir.
Şahmaran kimdir
Şahmaran kimdir
Şahmaran, yılanların atasıdır. Yeryüzündeki tüm yılanların Şahmeran’dan türediğine inanılır. Yerin yedi kat altında yaşayan Yılan Ata Şahmeran, tüm yılanlara hükmeder.
Şahmaran’ın yaşadığı yer
Bir rivayete göre Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşamaktadır. Bir diğerine göreyse Adana’daki Ceyhan ile Misis arasındaki Yılankale’de yaşar.
Şahmaran efsanesi
Camsab veya Cemşab olarak da bilinen ve Lokman Hekim olduğuna inanılan bir yoksul genç, arkadaşlarıyla bir bal kuyusu keşfeder. Yoksulluktan kurtulmanın bir yolu olarak balı çıkartıp satmak isterler.
Cemşab’ı kuyuya indiren arkadaşları, paylarına daha çok bal düşmesi için onu orada bırakıp kaçarlar.
Cemşab mağarada bir delik görür ve buradan ışık sızdığını fark eder. Cebindeki bıçak ile deliği büyütünce, ömründe görmediği kadar güzel bir bahçeye girer. Bu bahçede eşi benzeri olmayan çiçekler ve bir havuz ile pek çok yılan görür.
Şahmeran’ın güvenini kazanan Cemşab uzun yıllar bu bahçede yaşar. Şahmeran ona tıp biliminin bilinmediklerini söyler. Yıllar sonra, ailesini çok özlediğini söyleyip gitmek için yalvarır. Bunun üzerine Şahmeran da kendisini salıvereceğini, ancak yerini kimseye söylemeyeceğine ve hamama asla gitmeyeceğine dair söz vermesini ister.
Çünkü Şahmaran ile karşılaşıp da hamama giren kişinin vücudu yılan pullarıyla kaplanırmış.
Cemşab uzun yıllar boyunca sözünü tutar, ta ki Tarsus’un kralı hastalanıncaya kadar…
Lokman Hekim hikayesi
Kralın iyileşmesi için vezir, hastalığın çaresinin Şahmeran’ın etini yemek olduğunu söyler ve ülkedeki herkes tek tek hamama sokulur. Sıra Cemşab’a gelince gerçekler ortaya çıkar.
Cemşab soyununca vezir Cemşab’ın derisinde pullar olduğunu görünce Cemşab’ı konuşturur ve Şahmeran’ı bulur.
Şahmeran Cemşab’a, “Benim başımı kaynatıp padişaha içir, padişah kurtulsun, gövdemi de vezire içir, ölsün, kuyruğumu da kaynatıp sen iç, böylece Lokman Hekim ol” der.
Şahmaran öldü mü
Şahmaran, Tarsus kralını iyileştirmek için öldürülür.
Efsaneye göre Şahmeran’ın öldürüldüğünü yılanlar o günden beri bilmemektedirler. Tarsus’un, Şahmeran’ın öldürüldüğünü öğrenen yılanlar tarafından bir gün istila edileceği rivayet edilir.
Şahmaran’ın mezarı
Günümüzde Tarsus’un Kızılmurat ilçesinde bulunan Şahmeran Hamamı’nın, Şahmeran’ın öldüğü yer olduğuna inanılmaktadır.
Şahmaran’ın cinsiyeti
Her ne kadar “şah”, erkekler için kullanılan bir unvansa da Şahmeran’a ilişkin tüm efsanevi kayıtlarda ve Şahmeran efsanelerine özgü tüm betimlemelerde varlık dişidir.
Şahmaran figürü
Şahmeran; doğurganlığı, bereketi, bolluğu ve iyiliği temsil eder.
Şahmeran figürünü içeren resimler Anadoluda kem gözlerden korunmak için, daha çok genç kızlar ve kadınlar tarafından şans getirmesi amacıyla özellikle yatak odalarına asılır.
Tıbbın sembolü Şahmaran
Efsaneye göre Şahmeran her derde deva olabilecek, her hastalığı iyileştirebilecek bir yaratıktır. Ama Lokman Hekim onu ormanda bulduğunda yaralı haldedir ve yardıma ihtiyacı vardır. Lokman Hekim onu sarayına taşır, tedavisine yardımcı olur. Bunun karşılığında Şahmeran tıp bilgisini onunla paylaşır.
Şahmeran’ın tıp bilgisine hakimiyeti o kadar fazladır ki günümüzde de kullanılan tıp sembolündeki yılanın Şahmeran olduğu düşünülmektedir.
Kaynak: www.ensonhaber.com