Kahramanmaraş ve 10 ilimizde meydana gelen depremler sonrası yumuşak kat düzensizliğinin ne anlama geldiği merak ediliyor. Bölgede zarar gören ve incelenen binaların pek çoğunda yumuşak kat düzensizliği tespit edildi. Peki yumuşak kat düzensizliği nedir? İşte oluşum şekli ve çözüm yöntemi…
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremler tam 10 ilde etkisini göstermişti. Ülkemizde 30 binden fazla vatandaş hayatını kaybederken, pek çok bina da yıkılmıştı. Vatandaşlar depremler sonrası yumuşak katın ne demek olduğunu ve yumuşak kat düzensizliğinin anlamını merak etmeye başladı. İşte yumuşak kat probleminin ayrıntıları…
Binalarda yumuşak kat düzensizliği nedir?
Depremde ağır hasar gören ve yerle bir olan binaların yapılarında inceleme yapılmaya başlandı. İncelemeler sonrası uzmanlar tarafından ‘yumuşak kat’ problemi gündeme getirildi. Pek çok kişi yumuşak katın ne olduğunu sorguluyor.
Yumuşak kat düzensizliği, bir binanın katları arasında bulunan rijitlik (kuvvet etkisi altında bir cisimde meydana gelen şekil değiştirmeye karşı oluşan fiziki direnç) farklı olması durumunda ortaya çıkar.
Bu konuda en önemli mimari tasarım hatalarından biri olarak değerlendirilen yumuşak kat sorununun mevcut olduğu binalar gerçekleşen depremlerde çok daha rahat bir şekilde yıkılabilir.
Uzmanlardan öğrenilen bilgilere göre bir katın yumuşak kat olarak kabul edilmesi için hemen üstündeki katın yanal rijitliğinin % 70’inden az olması gerekmektedir. Veya üstte bulunan üç katın toplam rijitliklerinin % 40’ının oranından daha az olması gerekmektedir.
Problem nasıl çözülür?
Yumuşak kat düzensizliğini önlemek için ise tespit edilen binanın katındaki kolonları tüm kat boyunca etriyelerle sarmak gerekmektedir.
Binalarda yumuşak kat düzensizliği nasıl oluşur?
-Zemin katta bulunan kolon kesitlerinin sayısını çoğaltmak
-Perde oranını çoğaltmak
-Perde sayısı eklemek
-İnşaat esnasında kot ve zemin katlarının binanın üst katlarına göre daha yüksek planlanması
-Yapının üst katlarında bulunan duvar alanlarının alt kattakilere göre fazla olması.
-Binada ağır çıkmalar meydana getirilmesi
Kaynak: www.ensonhaber.com